Mijn persoonlijke ervaring met sparen

Geld sparen by Jess

Geld sparen, de één is er goed in en de andere niet. Sommige kunnen een klein bedrag sparen en bij andere staat de spaarrekening vol met enkele tonnen aan geld. Wat is er zo belangrijk aan sparen en hoe doe ik dat?

Waarom geld sparen?

Zelf vind ik het heel belangrijk om spaargeld te hebben. Mocht er iets in huis kapot gaan (zoals de wasmachine of de koelkast) dan heb je altijd geld achter de hand om direct een nieuwe te kunnen kopen. Sommige apparaten kan je echt wel missen in huis, maar een wasmachine kan ik echt niet missen.

miljoen, best gelezen, sparen

Ook kan je met spaargeld leuke dingen doen of kopen. Zo kan je op vakantie gaan van het spaargeld, of die ene mooie dure armband kopen waar je zo lang voor hebt gespaard. Stel dat je onverwachts een rekening binnen krijgt, dan kan je (als het echt niet anders kan) je spaarrekening aanspreken en dan hoef je geen betaalregeling te treffen.

Mijn spaarrekening

Zoals ik net al aangaf, zelf vind ik het heel belangrijk om spaargeld te hebben. Vroeger was ik echt goed in sparen, gaf ik bijna niks uit. Het deed zelfs een soort van pijn als ik €100,- van mijn rekening afhaalde om een discman te kopen, waar ik speciaal voor gespaard had.

Sinds ik samenwoon met Vincent is mijn spaarrekening wel wat geslonken, maar kijk ik nu wel rond in huis, waar ik mooie spullen, zoals de loungeset, heb staan en waar ik niks in te kort kom. En er staat nog steeds meer dan voldoende op om een nieuwe wasmachine te kunnen kopen mocht deze kapot gaan.

Hoe spaar ik?

Ik merkte de afgelopen tijd dat ik het lastig vond om van mijn spaarrekening af te blijven als ik daar zelf geld op storten (dat is mijn doel namelijk, dat staat er voor leuke dingen en niet om maandelijks rond te komen). En sparen kan echt makkelijk met mijn salaris, dus dat moet ik ook echt van mezelf. Ik merkte dat ik weinig geld over hield, aan het einde van de maand, als ik een deel na het krijgen van mijn salaris niet meteen weg zetten op mijn spaarrekening.

Toen ben ik gaan bedenken hoe ik dit kon gaan veranderen. Zo kwam ik op het idee om het spaargeld als een soort vaste lasten te gaan zien. Ik heb aan mijn ouders gevraagd of zij het vervelend vinden dat ik een x bedrag naar hun over maak, vlak na het krijgen van mijn salaris. Zo is het een “vaste last” en kan ik er ook niet vanaf wijken. Als ik het nodig heb, kan ik dit tegen mijn ouders zeggen en maken ze het over naar mij. Anders storten ze het gespaarde geld gewoon jaarlijks terug.

Deze manier gaat voor nu echt heel goed. Ik spaar een mooi bedrag per maand en ik hou een leuk centje over om leuke dingen te doen per maand, na de andere vaste lasten die van mijn rekening af gaan.

 

Diverse spaarpotjes

Enkele maanden geleden ben ik erachter gekomen dat ik extra spaarpotjes kan aanmaken onder mijn spaarrekening. Zo kan je diverse doelen geven aan die spaarpotjes.

Sparen Jessica

Zoals je hierboven op de afbeelding ziet heb ik, bij de ING, een extra potje voor onze dierenvriendjes. Zo kan ik daar de dierenarts kosten van betalen als ze een keer naar de dierenarts moeten. Je moet ergens beginnen, dus ik bouw dat bedrag rustig aan op. Volgend jaar hoeven ze pas voor de inentingen, dus dat moet wel lukken om dat bij elkaar te sparen.

Ook heb ik een extra spaarpotje gemaakt voor het eigen risico wat ik bijna elk jaar wel moet betalen. Zo spaar ik alvast vooruit voor volgend jaar (mijn eigen risico van dit jaar is al op en betaald).  Dan hoef ik dit bedrag niet ineens van mijn salaris te betalen of van mijn spaarrekening zelf af te halen.

Als ik een telefoon zou willen kopen, kan ik daar ook een potje voor aanmaken en ga zo maar door. Ik vind het echt super handig! Nu weten jullie hoe ik spaar, wie weet kan je iets met mijn manier van sparen.

Ongemerkt sparen

Sinds kort sparen wij nu ook koopzegels van de AH. Per euro die je daar besteed kan je een zegel kopen van €0,10 cent. Je geeft dus een beetje extra uit aan boodschappen, waar je niks van merkt. Als je een boekje vol hebt, heb je gewoon ik €49,- gekocht aan zegels, en van de AH krijg je, als je het uit laat betalen,  er €3,- extra bij, als een soort rente.  Het is niet veel meer ongemerkt spaar je zo toch makkelijk geld.

Het doel voor mij is om enkele boekjes te sparen en dit dan uit te laten betalen, en dit te gebruiken als boodschappen geld. Dat scheelt ook weer.

Spaar jij geld en wat is dan jou manier van sparen? Ik ben heel benieuwd hoe jullie denken over sparen, en geld achter de hand hebben.

Liefs Jessica

39 comments on “Mijn persoonlijke ervaring met sparen

  1. Dat had ik een tijd terug ook. Totdat ik er zo klaar mee was, en wist dat ik heel veel kon besparen. Eens ervoor gaan zitten en schrappen maar…. wel streng zijn haha

 1. Handig die spaarpotjes bij de ING. Ik heb een Excel sheet waarop ik dat bij hou. Ik merk dat als ik het bijhoud, ik meer geld over hou, dan als ik er niet meer naar kijk

 2. Zodra ik salaris krijg gaat er altijd eerst een deel naar de spaarrekening. Ik reken mijn uurtarief uit en sowieso gaat er een uur per gewerkte fulltime dag naar de spaar. Het eerste werkuur is zo altijd voor mezelf, dat geeft een lekker gevoel. Daarnaast probeer ik alle extraatjes (toeslagen etc) door te sluizen naar de spaarrekening en staat de spaarrekening niet in mijn bank-app waardoor ik eerst de laptop moet openen om over te boeken. Dat scheelt impuls aankopen!

 3. De laatste tijd gaat sparen een beetje mis bij mij. Ik wil altijd degene zijn die betaalt en die trakteert, maar dat moet ik echt niet meer doen. De komende tijd wil ik weer gaan sparen.

  1. Dat herken ik wel, maar dat heb ik wel afgeleerd, ik kon op een gegeven moment minder leuke dingen voor mijzelf doen (want ik ging nogal eens uit lunchen of uiteten haha). Gewoon echt niet meer doen hoor! Scheelt heel veel geld.

 4. Ik spaar ook al een flink aantal jaren. Als ik loon krijg zet ik een bepaald bedrag op mijn spaarrekening en met de rest kan ik mijn rekeningen betalen en andere dingen mee doen. Wat ik over hou gaat alsnog naar me spaarrekening

 5. De ING bedankt altijd leuke dingen. Ze hebben ook een spaarrekening waar je bijna niets kunt pinnen. Een goede blogpost. Ik stop alles nog ouderwets in een spaarpot en enveloppen. Ik blijf er dan vanaf.

 6. Hier op Curacao is sparen lastig, want echt een spaarrekening kennen ze hier niet. Ik probeer zo min mogelijk uit te geven. Ik reserveer altijd 500 gulden voor leuke dingen in de maand en 500 gulden voor alle belangrijke uitgaven die nodig kunnen zijn. Gelukkig nog geen maandelijkse kosten, maar die komen er wel en dan moet ik weer een andere balans vinden.
  Jill heeft recent gepubliceerd…Het verlaten resort bij Santa MarthaMy Profile

  1. Dat had ik dus ook voor het eigen risico, maar dat is zo een smak geld in een keer, dat ik mij toch heb voorgenomen om er iets voor te sparen.. .Al is het maar 1 derde, dat scheelt toch weer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge